Followers

welcome !

Thursday, May 12, 2011

keputusan rayuan IPTA bagi lepasan spm 2010

assalammualaikum & halu readers+stalkers :D

6MEI2011 haritu keputusan UPU dah keluar . aku dapat mana? hee . nak tahu ? TENGOK SINI 
dalam kita happy happy dapat tawaran masuk ke ipta tu ada jugak budak budak lepasan yang tak bape nak lepas . bukan sebab result diorang tak gempak . maybe diorang tercicir ataupun maybe masih belum ada rezeki .
tapi cuba korang usha ni jap .

antara sebab pelajar lepasan SPM gagal ?

 Ramai pelajar salah pilih kursus yang tepat dan bersesuaian.
Ramai pelajar gagal temuduga kerana tiada persiapan awal.
Ramai pelajar belum pernah menghadiri bengkel atau tiada pengalaman dalam ceramah kerjaya selepas SPM.
Banyak pihak pandang sambil lewa sewaktu memilih kursus.
Kurang pendedahan tentang syarat kemasukan Universiti.
Ramai pelajar yang berpandukan syarat minima dalam pemilihan.
Ramai pelajar yang degil!! Tidak mahu mendengar pandangan orang lain
Ramai pelajar pilih “U” yang ternama dan hebat sahaja.
Ramai pelajar tidak mahu pilih universiti yang jauh-jauh.
Ramai pelajar lebih rendah ikut jejak pelajar lebih tinggi.

okey tu kira dalam sebab tak dapat tawaran ke IPTA .
maybe ade yang pilih kursus yang tak sesuai dengan keputusan spm .

so . sesiapa yang gagal dapat tawarn ke IPTA ambilan jun boleh buat rayuan kemasukan IPTA.
siapa yang belum buat meh buat sekarang KAT SINI !
pastikan pilih kursus yang sesuai dengan keputusan SPM korang . so besarlah harapan nak masuk :D

tapi ada jugak budak yang gempak result SPM tak dapat mana2 tawaran . 
sebab munasabab dia aku rasa ni je 
- tercicir 
*kalau buat rayuan dapat la tuu .
-kursus yang korang nak tu dah penuh ngan budak lagi top
hehe . so korang pilih la UNIVERSITI yang tak ramai amik budak top . hehe.

haa . satu lagi . yang keputusan tak seberapa macam aku tu buatlah pilihan DIPLOMA .:D

so dah puas aku bagi tips rayuan kemasukan IPTA .
INGAT !
rayuan hanya boleh dibuat sehingga 16MEI2011

now tanyalah bila keputusan rayuan keluar?
ada yang cakap keputusan rayuan keluar bulan jun nanti . atau mei ni jugak . tak pasti lagi .
tapi keputusan UITM pengambilan pra-diploma boleh buat 25MAY2011 ni . kat email or portal UITM yang pastinya akan sebuk tahap gaban :D

yang aku tahu intake UITM untuk rayuan akan dibuat june@julai .

GOODLUCK KORANG :D
ingat . rezeki ada kat mana2 :)

THANKS FOR READING !





Post a Comment

nf