Followers

welcome !

Monday, May 30, 2011

jom tengok korang masa kecik kecik dulu .

assalammualaikum & heyy ..

jom sama sama tengok korang dan aku masa kecik kecik dulu .
aku malas na cite pasal korang suka kencing dalam seluar masa kecik kecik dahulu .
*ta baik aibkan orang . hehe 

aku na cite pasal game extreme masa kecik kecik dulu .
yeah! masa aku comel2 .(em macam sekarang :p)

yang paling best aku duduk kat kampung kira aku ni budak kampung . semua game yang aku na cite ni pun game yang selalu budak kampung main . budak bandar ta tahu lak ek main apa .
main kat playground kot . pergi sunway lagoon + wetland + lost world of tambun ++ . pergi time square + genting and  etc . hee . main smua moden2 + berbayar . kan? *maybe lah aku ta tahu

aku bila ingat balik masa zaman kecik kecik dulu mesti aku rasa best sebab masa tu aku boleh main apa je yang aku suka (yela masih suci lagi kan) haha . naa.. dont make any 'kontroversi' here :p 
sama je cam korang kan ? dulu pun mesti penah main mainan cenggini .. :D

ce usha . ce usha 


1. POLICE and THIEF
ni kira game pevret kiterwang . kalau cousin cousin datang gi kumpul umah atuk mesti kiterwang main POLICE and THIEF ni .memandangkan pulak halaman rumah atuk aku agak luas untuk kiterwang lari lari+kejar mengejar . tapi kiterwang kejar2 tak seromantik cite HINDUSTAN la . kiterwang ta main guling guling . aaa .. paling best + membawa kepada gelak bila ingat balik ada one of my cousin yang main sampai nangis nangis sebab asik 'jadi' je . hee 


2. ICE WATER
game ni lebih kurang cam game POLICE and THIEF tapi yang ni permainan yang mencabar sikit .sikit jelah . hee . tau kenapa ? sebab siapa yang disentuh oleh yang 'jadi' kena stop bergerak and freeze macam ais . kalau gerak dia pulak yang kena kejar orang ('jadi') .

3. MAIN BALING SELIPAR
ni kira game yang agak ekstrem la jugak . mahu sakit sakit badan + darah darah main benda alah ni . haha . dahsyat ta ? haritu tengok upin ipin main baling selipar terus teringat ." na main lagi" haha . sapa aku na ajak? budak2 sekarang susah an jumpa yang main game2 camni .

4.  BATU SEREMBAN
game ni ramai yang anggap permainan budak perempuan . ceit ! dulu2 ade je budak laki main game ni .game in list permainan tradisional melayu . ada jugak generasi sekarang yang lansung ta tahu apa permainan batu seremban ni . hais .. main batu seremban ni alatsulit utamanya ialah batu . tapi ade jugak yang bungkus batu2 kecik tu dalam kain and balut . ikut korang la .

5. TENG TENG
aha! ni satu lagi game yang best bagi aku . apa ni ? alaa. game yang lompat lompat dari petak ke petak yang ada ditulis nombor tu . pastu bila dah abis satu round game dah boleh baling batu sambil tutup mata . kat mana batu tu landing kat situ lah kira 'rumah' yakni bila lompat sana boleh letak dua kaki .
aha! sounds like ape la game ni kan ? tapi ni lah yang salu kiterwang buat masa kecik2 dulu

6. HIDE and SEEK
ni kira game yang paling popular masa kecik2 . duduk lak area kampung kan ? memang best ar banyak tempat nak nyorok . haha .. kalau jadi tukang 'seek' ar paling naya . haih . aku ta suke tol jadi tukang 'seek' . penat ! kalau nyorok best . duk diam je . tunggu orang jumpa . 
tapi lepas makcik makcik kat kampung ni cite yang ada budak main nyorok nyorok kena sorok dengan hantu susu terus kiterwang takut na main benda alah tu . haha .dengar cam aii tak logik giler . yela time tu kecik agi kan . percaya je cakap orang .

bila dah jadi kreatif kiterwang mula main

7. PONDOK-PONDOK
aku kan ada ramai kazen .*thanks to my atuk+nenek sebab hadiahkan cucu yang ramai . hahah *paham je lah
so ramai2 ni best na main pondok2 . kiterwang selalu main kat tepi rumah atuk . macam2 kiterwang buat . mula2 start guna rumah kotak . which is guna kotak kasut yang dah tak pakai . pastu buatlah perigi and macam2 lagi . haih . senyum je bila ingat . 

dah maju+moden sikit kiterwang main ni plak

8. BASIKAL keliling KAMPUNG
haha . bila seorang dah ada basikal semua pun nak .  mak bapak ta sampai la hati kan tengok anak buat muka kesian je bila nampak kawan kawan lain main basikal waktu petang  so diorang belikanlah basikal utk anak2 diorang ni . haha . basikal pertama dalam hidup aku basikal warna biru . dah lama tu pandai lak modify basikal sendiri . haha .. pastu selalu lak main lumba lumba basikal lawan siapa sampai dulu . keh3 . aku terror tau part2 ni . fevret .. yang paling aku ingat kaki aku pernah koyak sebab kena makan rantai basikal .perggh ! sakit toksah cakaplah kan . hehe . tu ar nakal sangat .

9. LUMBA SKUTER
skuter ?? budak pun main skuter ke ? hee . ni skuter untuk budak2 la . korang tahu kan yang mana?
haa . jalan depan rumah la jadi saksi kejuaraan aku dalam lumba skuter antara kazen . haha . poyo je .



annd  .. banyak lagi sebenarnya permainan dulu dulu yang aku salu main . rasa rindu na jadi budak budak balik . *jadi budak2 ta perlu fikir apa apa masalah besar . hidup tau na main je . haih .:')

APA GAME FAVRET KORANG MASA KECIK2 ??
meh la share ngan aku .:D

p/s : keep myself busy . 

THANKS FOR READING !
Post a Comment

nf