Followers

welcome !

Thursday, March 1, 2012

TOPIC 1: 5THINGS YOU MUST DO WHILE IN CAMPUS #UPGRADE YOURSELF



Assalammualaikum & heyy guys ..

as i promised in THE LAST POST i will share with you all of the knowledge that i have gained from the workshop :)

5THINGS THAT YOU MUST DO WHILE IN CAMPUS TO MAXIMIZE YOUR POTENTIAL !
thats the topic that i will share with you today .
ataupun kalau di google translate kan 
5 PERKARA YANG ANDA WAJIB LAKUKAN SEMASA BERADA DI KAMPUS UNTUK MEMAKSIMUMKAN POTENSI ANDA !

I'll make it simple !

1. HAVE A CLEAR GOAL

guys ! set your own goal ! set apa yang korang nak bila korang dah habis study . The most important is set your GOAL to GRADUATE 1st CLASS HONORS ! siapa yang tak nak graduate dengan keputusan yang sangat cemerlang ? aku pun nak . so form now , target CGPA korang 3.75 and above bila korang dah habis study nanti . 

sekarang ni , korang ingat senang ke nak dapat kerja ? tak kan ? korang mestilah nak kerja yang terbaik . bukan korang je . mak ayah korang pun expect the same thing . so , try not to disappoint your parents !
FAKTA / FACT : BANYAK GRADUAN YANG TIDAK MENDAPAT KERJA !
SEE ? 
kalau kita graduate 1st class honors and ada kelebihan dalam diri + aktif dengan macam macam aktiviti & program INSYAALLAH kita mudah nak dapat kerja dan tak mudah kalah dalam saingan tu .. haaa ..ade paham ?

VERY IMPORTANT !
BECOME A COMPLETER !
DONT QUIT !
DO YOUR BEST !
WORK HARD , WORK SMART !
ENJOY IT WHILE YOU STILL CAN !

2. LEARN TO MANAGE YOUR TIME 

masa kat bengkel tu die ada bagi tips camne nak manage time kita . yelah . kita ni bukan betul sangat . haha . buat benda pun ikut suka hati sesedap rasa je . tapi kalau ada yang dah reti manage time sebaik mungkin baguslah . WELL DONE ! :)

5 TIPS yang boleh bantu korang manage time .

  • have a PLANNER / ORGANIZER
  • PRIORITIZE and REPRIOTIZE
    (Ni maksud dia bagi keutamaan yang paling penting .. err . buat yang mana penting dulu lah senang cakap)
  • Do not PROCRASTINATE(JANGAN berlengah-lengah)
  • keep your HEALTH, SLEEP, and EXERCISE in check
  • the ability to say NO !
Haa .. ni lah tips yang dia bagi :)
as long as korang boleh ikut tips tu insyaAllah senang nak manage time . 
*err tips ke-4 tu macam sleep aku je yang lebih .. haha

Bagi aku kalau ada TIME MANAGEMENT yang baik semua kerja jadi siap . err maksud aku tak bertangguh . kan3 :)

3. LEARN TO MANAGE YOUR TIME

haa .. part ni lah aku rasa PENTING ! sebab ? sebabbb student ni senang cakap aku lah sangat susah nak control duit sendiri . Perjalanan duit tu keluar memang smooth gila , lancar tak ada jam lansung . haha . tapii .. bila dah last bulan atau sem mula lah pening pikir mana nak dapat duit makan nak beli tu lah ni lah benda yang penting kan . masa tu baru rasa PADAN MUKA aku tak reti simpan duit . huu 
so motivator tu ada ajar kiteorang cara nak guna dan simpan duit . 
memang TERBAIK cara dia . :)

cara dia camni . korang ready laa 6 tabung atau bekas . apa apa bekas pun boleh .. 

JAR camni boleh pakai .

Lepas tu setiap jar korang label dengan label-label ni
SPENDING | SAVINGS | INVESTMENT | EDUCATION | FUN & PLAY | GIVE

CONTOH !

haa .. dah label semua ? bagus . :) 
meh nak bagitau apa maksud setiap label tu .. 

SPENDING : Duit yang korang boleh spend / gunakan
SAVINGS : Duit simpanan . LONG TERM SAVINGS FOR SPENDING
INVESTMENT : FINANCIAL FREEDOM ACCOUNT
EDUCATION : Nak beli stationary ke . buku ke . 
FUN & PLAY : TREAT YOURSELF ! haa .. ni tuk enjoy .. tengok wayang ke .. beli baju baru ke . 
GIVE : SHARE WITH OTHERS . belanja kawan makan ke . bersedekah ke :)
*sesungguhnya tangan yang berada diatas adalah lebih baik daripada tangan yang dibawah ..

now we learn how to use all of those jar and how we can manage our money with those jar ..


bila korang dapat duit . daripada mana manalah kan  hanya  50% can be SPEND ! atau boleh DIGUNAKAN ! put the next 10% of your money to the each jar  ! maksudnya setiap jar tu dapat 10% daripada duit korang tuu.. haaa . ke tak paham lagi ? hahha
nanti lama - lama jar korang jadik camni

manyaknyee duit ! :p


so , kalau korang buat camni duit korang tak kan lebih kat mana-mana .. kalau JAR FUN & PLAY korang dah ada duit banyak barulah korang boleh keluar . haaa :)

excellent kan idea diorang ? sangat !! 

THE FIRST JAR THAT WE FILL UP IS OUR SAVINGS JAR !

okey NEXT !

4. NETWORK !

" call it clan, call it a NETWORK, 
call it a tribe, call it a family,
whatever you call it, whoever you are , you need one "

haa .. maksudnye motivator tu cakap dalam hidup kita ni kita perlukan NETWORK ! TALIAN hayat !
sebab suatu masa nanti atau maybe malam nanti kita perlukan sesorang untuk selesaikan masalah kita . contohnya : lawyer, accountant, doctor .

so masa di kampus ni please . please . please . please have a good relation with yours peers, lecturers  
and everybody ! 
have a good relationship with your lecturers not like MENGEDIK-GEDIK okay ! its only respect them , meet them discuss about your study more frequent  and etc..

haa .. lebih2 lagi sekarang ni sangat popular dengan FACEBOOK .. Semua orang kita boleh kenal dengan facebook .. so just make friends through it :)

last things yang kita kena buat dalam kampus is 

5. BECOME A JOINER

maksudnya ? GET INVOLVED & GET ACTIVE !
Jangan tetapkan minda + hati korang pergi kampus / universiti untuk BELAJAR SAHAJA ! common guys . dont you feel it so BORED ? wake up . then going to class . study . focus on study . going back . read book . rest . read book again . rest . class .. read .. book .. study .. arrrgghhhh ! it may make me CRAZY !
try aktifkan diri korang tak kira lah kat mana mana aktiviti pun . yang penting mendatangkan faedah tuk korang .. at least we can improve our skills right ? korang ingat orang nak ambik korang kerja semata-mata CGPA korang 4.00 ++ ? nope .. they also looking for a good + excellent skills..
so korang .. joinlah . jangan la jadikan alasan BELAJAR tuk tak menginvolve kan diri korang . err satu lagi JANGAN TIDUR je tahuu ! hahaha ..

kalau korang dah tahap blur + kering kontang tak ada idea nak join apa meh sini nak bagitau 
 IMPROVE LANGUAGE | JOIN TOASTMASTERS | JOIN ONE CLUB | LEARN ONE NEW SPORTS

bak motivator tu cakap 

BECOME A STUDENT OF LIFE !

Okay ! settle untuk topik harini .. :)

amacam ? ade baik tak ? TERBAIK ? i've told you .. hee..
abang amirul & kak elin (motivator) memang sangat terbaik + idea2 yang sangat simple tapi sangat useful .

aku just share apa yang diajar . sorry kalau ada yang silap or korang tak berapa nak setuju ..

SHARING kan CARING  :)

P/s : setiap apa yang berlaku tu ada hikmah . kalau kita kehilangan sesuatu jangan terlalu sedih . mungkin ALLAH akan mengantikannya dengan yang lebih baik atau mungkin sesuatu itu memang tidak layak kita peroleh :) LA TAHZAN ~

THANKS FOR READING !











 




Post a Comment

nf